Tijdens de Adventsperiode, de 40-dagentijd, met Kerst, Pasen, Pinksteren, Eeuwigheidszondag en op Bid- en Dankdag voor gewas en arbeid proberen we een liturgische schikking te maken. Er is een groepje gemeenteleden die dat samen met de predikant verzorgd. Vanuit de landelijke kerk worden er meestal voorbeelden aangereikt. Daar maken we dankbaar gebruik van, maar leggen hier en daar ook onze eigen accenten. Lijkt het je leuk om mee te doen of heb je vragen, neem dan contact op met ds Marten-Jan Kooistra: dskooistra@mjkooistra.nl of 06-52684452

18 april Goede Vrijdag

De liturgische schikking is uiterst sober, de liturgische kleur is zwart vandaag. Het kruis staat tussen stenen. Stenen des aanstoots. Om het kruis takken met doornen, zij verbeelden de pijn, de verschrikking en het aanstootgevende… Tussen de stenen bloeit rode ranonkel. Symboliserend het lijden. De legende verhaalt dat er witte bloemen aan de voet van het kruis stonden en dat het bloed van Jezus  deze bloemen rood kleurde…. Rood is de kleur van pijn en verdriet.

17 april Witte Donderdag

Schikking op Witte Donderdag

Aan het begin van de drie dagen voor Pasen, die samen één dienst vormen, staan we stil bij de avond waarop Jezus met zijn leerlingen de Paasmaaltijd gebruikte. Jezus toont hoe Zijn weg in dienstbaarheid zal gaan door de voeten van zijn leerlingen te wassen. De viering van het Heilig Avondmaal staat deze avond centraal. De glazen schaal met water verwijst naar de voetwassing. In de schaal staat het kruis in het midden, in water dat schoon wast, water dat leven geeft. In het water drijven madeliefjes, bloemen die de eenvoud symboliseren. De druiven en de matses verwijzen naar de maaltijd. Vanuit de rots kronkelt de klimop, als symbool voor trouw en eeuwig leven.

Woorden bij de schikking

Water draagt de madeliefjes
klein en eenvoudig
levend water 
bron van genade en vreugde.
Jezus diende
en werd voedsel voor velen.

Matses worden gebroken
de vrucht van de wijnstok gedeeld.
Zo krijgen wij 
de smaak van het leven.

14, 15 en 16 april Vespers Goede Week

De vrolijke kleuren van Palmpasen verbleken. 
De palmtakken liggen her en der verspreid en beginnen te verdorren. 
De tak van de kronkelhazellaar verwijst naar de pijn en het verdriet dat Jezus door moest maken.
Op de voorgrond nog de violen verwijzend naar dienstbaarheid en trouw.Het kruis richt zich steeds verder op en staat bijna overeind.

13 april 6e zondag van de 40-dagentijd Palmpasen

Toelichting bij de schikking

Vandaag begint de Goede of Stille Week. We lezen het verhaal van Jezus’ intocht in Jeruzalem. Hij rijdt niet als en koning te paard de stad binnen, maar als een dienaar op een ezel. Zijn weg leidt naar het kruis en Zijn dood. Maar ook naar opstanding en Zijn leven in het licht van God. In de schikking liggen: palmtakken, verwijzend naar de palmen waarmee de mensen zwaaiden. Een gekleurde doek, verwijst naar de weg die Jezus ging en naar de verschillende verwachtingen die leven onder de mensen. De takken van de kronkelhazelaar, verbeelden de pijn en het verdriet. Kleine roodbruine violen bloeien op de voorgrond, zijn het symbool van dienstbaarheid en nederigheid.

Woorden bij de schikking
Een weg zoeken:
In ingetogenheid en uitbundigheid
In pijn en verdriet.
In grootsheid en nederigheid
In achteloosheid en liefde  
In onverschilligheid en trouw.
Ontdekken:
niet ik, maar de Ander
niet een doel, 
maar het leven
is de weg.

6 april 5e zondag van de 40-dagentijd

Het kruis verheft zich verder boven de aarde. Jezus gaat met zijn leerlingen naar de tuin van Getsemane. De bloemen en de olijftak verbeelden de tuin van Gesemane, die ook wel olijftuin wordt genoemd. Het Vergeet-mij-nietje staat symbool voor trouw. Trouw die Jezus en God aan de mensheid betoond. Blijf hier met Mij waken’, zegt Jezus. Maar zijn vrienden vallen in slaap. Ze steunen hem niet nu Hij hen zo nodig heeft. Voor de leerlingen en wij in hun spoor is trouw zijn én waken soms lastig… 
De druppelvormige tranen staan voor de tranen van Jezus: ‘Ik ben diepbedroefd, tot stervens toe.  De beker staat symbool voor de beker die Jezus moet drinken. ‘Vader, als het mogelijk is, laat deze beker dan aan Mij voorbijgaan! Maar laat het niet gebeuren zoals Ik het wil, maar zoals U het wilt.’

Woorden bij de schikking:
Jezus in de tuin van de pijn,
verkiest alleen te zijn…
Bidt, richt zich tot God
Tranen vloeien,
vergeet mij niet,
waak met mij…
Een mens te zijn op aarde
is Gods woord zijn toegedaan

30 maart 4e zondag van de 40-dagentijd

Het kruis richt zich steeds verder op. Het zand van de woestijn heeft plaatsgemaakt voor vruchtbare aarde. We zien graankorrels en een korenschoof. Ze verwijzen naar de uitspraak van Jezus in Johannes 12:24 ‘als een graankorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft het één graankorrel, maar wanneer hij sterft brengt hij veel vruchten voort’. De bladeren van de vingerplant staan symbool voor de hand, die de korrels loslaat. De boomstronk is symbool voor het loslaten, het vergankelijke. Johannes 12 is het scharnierpunt naar de lijdenstijd, dit wordt gesymboliseerd door de paarse violen. Jezus weet dat zijn einde nadert; Wat moet Ik zeggen? Vader, laat dit ogenblik aan Mij voorbijgaan? Maar hiervoor ben Ik juist gekomen. Jezus zorgt niet alleen voor mensen door brood uit te delen of te genezen; Hij geeft zelfs zijn leven als een graankorrel in de aarde…

Woorden bij de schikking:
Een graankorrel valt
in de aarde.
Sterft!
Brengt veel vrucht voort.
Sterven tot nieuw leven.
Hoop en Toekomst.
Als nieuw…..

23 maart 3e zondag van de 40-dagentijd

In de schikking van vanmorgen richt het kruis zich steeds verder op. De rode takken die de verbinding met God symboliseren en de groene takken die de intermenselijke relatie verbeelden worden steeds duidelijker zichtbaar. We zien beelden van Jesaja 35 en Matteus 11. De woestijn zal bloeien, verbeeldt door de graspol en de bloeiende narcissen. Het grindpad verbeeldt de begaanbare weg. De zich openende knoppen aan de tak verbeelden de ogen en oren die worden geopend. En op een oude stronk ontstaat nieuw leven.

Woorden bij de schikking:
Dorre vlakte
of bron van leven?
Ondoordringbaar zand
of een begaanbare weg?
Horen,
zien,
spreken,
lopen….

16 maart 2e zondag van de 40-dagentijd

Het kruis richt zich steeds verder op. Nog duidelijker wordt dat we voor belangrijke keuzes staan. Er ligt een sluier over de tuin, de glans lijkt er een beetje vanaf. ‘Heeft God werkelijk gezegd dat jullie van geen enkele boom in de tuin mogen eten?’ Zegt de slang tegen Eva. De boom van kennis van goed en kwaad is prachtig en haar vruchten zijn begeerlijk om te zien. Als je ervan eet wordt de woestijn van het leven 
steeds duidelijker zichtbaar. 
Ook Jezus bevindt zich in de woestijn 40 dagen en nachten. Ook bij Hem komt de duivel op bezoek: ‘Als U de Zoon van God bent, beveel die steen dan in een brood te veranderen.’ Er staat geschreven: “De mens leeft niet van brood alleen’, zegt Jezus. De liturgische schikking van vandaag probeert die dilemma’s te verbeelden… Er volgt een onherroepelijker keuze:  Waar zeg je nee tegen…??!!

Woorden bij de schikking:
Waas of glans
Begeerte of genoeg
Uithouden in de woestijn
of een overdadig leven….

9 maart 1e zondag van de 40-dagentijd

De bol symboliseert de aarde.Voor de aarde zien we een bloeiende tuin. God maakte in Eden een prachtige tuin. Waar mens en dier bij God woonde. Het was mooi en harmonieus… Bijna te mooi om waar te zijn. 
De beide takken verbeelden de bomen in het midden van de tuin: ‘De levensboom’ en de boom van ‘kennis van goed en kwaad’. In de schikking is het kruis al zichtbaar. Het kruis ligt op de aarde, schuin naar boven. De lijnen van het kruis worden versterkt door rode takken verticaal en groene takken horizontaal. De takken symboliseren de tweesprong, rode takken symboliseren de verbinding met het goddelijke, de groene takken symboliseren de verbinding met het leven op aarde. Rood is de kleur van de Geest. Groen is de kleur van de toekomst.

Biddag voor Gewas en Arbeid

Bidden is geen vanzelfsprekende bezigheid. Veel mensen worstelen ermee. De leerlingen ook. Ze zien Jezus bidden en denken: dat willen wij ook, leer het ons! De schikking van vandaag verbeeld hier iets van Het kruis is zichtbaar op de aardbol. Bij het kruis staan rode tulpen. De tulp staat symbool voor het gebed. De vorm van de bloem lijken op gevouwen handen. Gevouwen handen, die zich richten op God.
De rode kleur van de tulpen en op het kruis verwijzen naar de heilige Geest, die ons bijstaat en de weg wijst. In de aarde zijn rode bessen gestoken,.Symbool voor het werk van onze handen, dat door Gods Geest geïnspireerd en gezegend wordt. Zo bidden we op Biddag voor alles wat ons bezighoudt, het werk van onze handen, een toekomst voor onszelf en onze aarde.

Woorden bij de schikking
Tulpen als gevouwen handen
in gebed om te leven
vanuit de heilige Geest…